“Türkiye’nin Doğusunda Kültürel Miras: Kültürel ve Doğal Miras Bakımından Bir İnceleme” Paneli
ÖZET
Türkiye’nin üzerinde bulunduğu Anadolu coğrafyası; tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri itibariyle dünyanın en zengin ve köklü mirasa sahip alanlarından biridir. Panelde ülkemizin doğusunda bulunan seçilmiş şehirlerimizden örneklerle bazı doğal ve kültürel miras ögelerinden bahsettik. 25 Şubat 2025 tarihinde okulumuzun konferans salonunda gerçekleştirdiğimiz panelimizde Kars, Van, Bitlis ve Artvin şehirleri üzerinden söz konusu şehirlerdeki doğal ve kültürel mirasımızın neler olduğunu, bu kültürel miras ögelerinin tarihsel kökenlerini ve doğal güzelliklerimizin özelliklerini anlatarak önemlerini ortaya koymaya çalıştık. Böylelikle Hasan Harakani Anadolu Lisesi (Kars) olarak kültürel mirasın korunması konusunda bir bilinç ve sahip çıkma sorumluluğu geliştirmek istedik.
“Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi” kültürel miras konusunda özellikle Birleşmiş Milletler’e üye ülkelere yol gösterici bir yasal çerçeve sunmaktadır. Bu sözleşmenin 1. maddesine göre anıtlar, yapı toplulukları ve sitler kültürel miras kapsamında sayılmıştır. Doğal anıtlar, sitler, diğer doğal alanlar da doğal miras kapsamında kabul edilmektedir. Biz de panelimizde insan ürünü olan kültürel miras ögelerini ve doğal oluşuma sahip doğal alanları kültürel miras üst başlığı altında inceledik.
Sunuculuğunu ve moderatörlüğünü Melike UÇUNGAN’ın yaptığı panelimizde ilk olarak Yaren Ela OKYAY Van’ın kültürel-tarihî mirasına dair bir bilgilendirme sunumu yaptı. Sunumda Van’ın öne çıkan tarihî yerlerinden ve mekanlarından bahsetti.
Ela Nur ABAKAY topografik yapısıyla dikkat çeken Van’ın doğal güzelliklerinden bahsetti.
Viyan AVAĞ Kars ilinin kültürel miras ögelerini anlattı.
Eylülnaz GÖKSU ise Kars’ın öne çıkan doğal güzelliklerinden bahsetti.
Van gölüne kıyısı olan Bitlis’in kültürel miras ögelerini anlatmak üzere konuşmacımız İrem ARTIKASLAN bir sunum gerçekleştirdi.
Miraç Fikret BAKIRHAN ise Artvin’in doğal güzelliklerini anlattı.